İstisnasız herkesin belirli dönemlerde yaşadığı hıçkırık, tek başına herhangi bir hastalığın habercisi olarak kabul edilmez. Ancak bazı rahatsızlıklarda sıklıkla hıçkırık görüldüğü de bilinir. Günlük hayatı olumsuz etkileyebilen ve bazen çok uzun süre devam edebilen hıçkırık nasıl geçer sorusu bu durumlarda daha fazla önem kazanabiliyor. Öncelikle hıçkırığın nasıl oluştuğunun bilinmesi gerekir.
Hıçkırık Neden Olur?
Solunum kasları ve göğüs kasları belirli durumlarda kasılarak görevin yerine getirir. Ancak bazı durumlarda solunum ve göğüs kası ani olarak kasılır. Bu da boğazda yer alan kapakçığın hızla kapanmasına ya da sıkışmasına sebebiyet verir. İşte bu kapakçığın yerine oturmaya çalışması, hıçkırık şeklinde kendini gösterir.
Hıçkırık Nasıl Yok Edilir?
Hıçkırık geçirmenin farklı yolları bulunuyor. Bunlar arasında en etkili olanı, vücuttaki karbondioksiti arttırmak. Bunun için de bir kese kâğıdı kullanmanız ve içerisine soluyarak aynı karbondioksiti vücudunuza almanız yeterli olabiliyor. Sadece bir ya da iki dakika bu işlemi yapmanız, hıçkırıktan kurtulmanızı sağlayabiliyor.
Uygulanabilecek bir diğer yöntem de nefesinizi tutmanız. Derin bir nefes alarak tutun. Tutabildiğiniz kadar nefesinizi tuttuktan sonra yavaş yavaş 10 saniyede nefesinizi bırakmaya çalışın. Bu sırada içinizden 10’a kadar sayın. Genellikle çok derin ve inatçı olmayan hıçkırıklarda bu yöntem işe yarayabiliyor. Ancak “inatçı” olarak tabir edilen hıçkırıklarda nefes tutma yöntemi sadece hıçkırığın azalmasını sağlayabiliyor.
Hıçkırıktan kurtulmayı sağlayan bir diğer yöntem de soğuk su içmek. Büyük bir bardağa soğuk su koyun ve olabildiğince hızlı bir şekilde suyu için. Ardından içebilirseniz, bir bardak daha soğuk su içmeye çalışın. Pek çok kişi hıçkırıktan bu yöntem ile kurtulabiliyor. Hıçkırık tutan kişiyi korkutmak ise pek işe yarayan bir yöntem değil. Bu nedenle korkutma çabası içerisine girilmesine hiç gerek yok.