Asgari Ücret Alan Kişiler Ne Kadar Kredi Çekebilir?

Asgari Ücret Alan Kişiler Ne Kadar Kredi Çekebilir?

Türkiye’de en son verilere göre kayıt altında olan 13 milyon işçi bulunuyor. Bunların 3 milyonu ise asgari ücret ya da asgari ücretin de altında bir ücret ile çalışıyor. Dolayısıyla asgari ücret alan kişiler ne kadar kredi çekebilir sorusu yüz binlerce kişinin peşinde olduğu bir soru haline dönüşüyor. Acil nakit ihtiyaçlarında bankalara kredi başvurusunda bulunan asgari ücretli çalışanlar bankalardan “ret” yanıtı alabiliyor.

Oysa geçimini asgari ücret ile sağlamaya çalışan birinin çalışma hayatında birikim yapabilmesi Türkiye şartlarında olanaksız gibi görünüyor. Dolayısıyla asgari ücretlilerin banka kredisi kullanmaya çok daha fazla ihtiyaçları olabiliyor. Peki, bankalardan bazen ret yanıtı almalarının nedeni asgari ücretli olmaları mı, yoksa talep edebilecekleri miktarı aşmış olmaları mı?

Asgari Ücretliler Kaç TL Kredi Çekebilir?

İşte bu durumda da asgari ücretliler bankalardan en fazla ne kadar kredi talep edebilir şeklindeki kilit soru soruluyor. Devamında bankaların kredi aylık taksitlerini nasıl belirledikleri de yanıt bekleyen sorular arasında. Eğer asgari ücretliyseniz ve banka kredisi başvurusunda bulunacaksanız maaş bordronuzda yazan miktarı dikkate almalısınız. Geri ödeme planında aylık taksitleriniz, maaşınızın % 75’ini geçmemelidir. Bu yönde bir kredi tutarı belirleyerek bankadan bu tutarı talep ederseniz, bankanın size “evet” yanıtını verme olasılığı güçlenir. Şayet kredi talebinize bankanın “evet” yanıtını verme olasılığını daha da güçlendirmek istiyorsanız bu oranı % 75 değil % 60 olarak belirleyin. Örneğin maaşınızın 1000 TL olduğunu varsaydığımızda aylık taksitleriniz size sunulan vade seçeneklerine göre 400 TL ila 600 TL arasında değişecektir. Eğer 36 aylık bir geri ödeme planını onaylarsanız bankadan maksimum 18 bin TL talep etmelisiniz. Bu durumda kredi notunuzun devreye gireceğini unutmayın. Notunuz düşük ya da çok düşük değilse kredi alabilirsiniz.