Hamilelik boyunca hem annenin sağlık durumu hem de anne karnındaki bebeğin sağlık durumu; hekimler tarafından sürekli kontrol altında tutulur. Bunun için de bazı testler, taramalar ve incelemeler yapılması gerekir. Anne adaylarının en çok merak ettiği hususlardan biri olan gebelikte yapılan tarama türleri, bebeklerin sağlık durumunun da habercisi. Tarama sonuçları dikkate alınarak hekimler tarafından annelere bazı öneriler de sunulabiliyor.
İkili tarama testi
Gebeliğin 11 ila 14. haftası arasında ikili tarama testi uygulanır. Tanısal olarak % 60 duyarlılığı bulunan bu test ile anne kanında bulunan PAPP-A ve Beta HCG düzeylerine bakılır.
İlk 3 Aylık Tarama Testi
Bu test de yine gebeliğin 11 ila 14. haftası arasında yapılır. Ultrason ile bebekler detaylı bir incelemeden geçirilir. Bebeğin ense kalınlığı ölçülür, burun kemiği ve beyninin olup olmadığına bakılır. Göbek kordonu, omurga, kol, bacak, mide ve bu dönemde oluşması gereken diğer organlarının mevcut olup olmadığına bakılır. Bebeklerde Down Sendromu olup olmadığı bu test ile % 95 oranında belirlenebilir.
Kombine İkili Tarama Testi
Bebeğin ense kalınlığı bu test ile yeniden ölçülür. Gebelik kaybı ve kromozom anomali gibi risklerin bulunup bulunmadığı bu test ile anlaşılır.
Üçlü Tarama Testi
Hamileliğin 14 ila 17. haftası arasında yapılır. Annenin hormon değerleri ve bebeğin sağlık durumuna dair önemli veriler elde edilmesini sağlar.
Dörtlü Tarama Testi
Gebeliğin 16 ila 18. haftası arasında yapılan bu test de son derece mühim. Hassasiyet oranı % 93 gibi yüksek bir rakam. Önceli taramalar ile bir arada değerlendirilen bir test.
Tüm bu testlerin yanı sıra hekimler gerekli gördüklerinde ya da herhangi bir durumdan şüphe ettiklerinde anne adaylarını farklı testlere de yönlendirebilir.