Diş eti kanaması ağzımızdaki sağlıksız durumun bir sinyalidir. Çoğu kez, diş eti kanaması neden olur sorusu için birden çok cevap bulunuyor. Diş eti iltihabının en önemli göstergesi olan diş eti kanamaları, başta ağız temizliğine önem verilmemesi olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Diş Eti İltihabı (Gingivitis) ve Başlıca Sebepleri
Diş eti hastalıklarının en hafif şekli olan Gingivitis, daha çok diş ve ağız bakımının düzenli yapılmamasından kaynaklanıyor. Yiyecek artıklarından kaynaklanan bakteri plağının diş etinde doku hasarı meydana getirmesi iltihaplanmaya yol açıyor. Kızaran, şişen, hassaslaşan diş etlerinde sık sık kanama görülüyor.
- Genetik Faktörler
Genetik özelliklerden kaynaklanan sebepler ile bazı kişiler ağız ve diş sağlığına dikkat etmelerine rağmen diş eti kanaması, iltihaplanması ve de diş kayıplarıyla sonuçlanabilecek sorunlar yaşayabilirler.
- Vitamin Eksikliği ve Kötü Beslenme
Folik asit, Niyasin, B-12, C ve K vitaminlerinin eksiklikleri, genellikle başka rahatsızlıklarla birlikte görülen diş eti kanamalarının, diş etlerinin şişmesinin nedeni olabiliyor. Bağışıklık sistemini zayıflatacak derecede dengesiz ve kötü beslenmek ise tüm vücutta olumsuz sonuçlara neden olduğu gibi diş ve diş etleri üzerinde de tahribata yol açıyor. Dirençsiz kalan diş etleri zayıflayıp incelmeye başlıyor ve diş eti kanamaları görülüyor.
- Gebelik Hormonları
Gebelik döneminde görülen diş eti kanamalarının sebebi değişen hormonal durumdur. Diş etleri dokusuna kan akışı hızlanır ve bu geçici durum, diş etlerinin hassaslaşmasına, şişmesine ve kanamasına sebep olur.
- Diğer Sebepler
Diş eti iltihabının diğer sebepleri arasında; vücudun savunma sistemini zorlayan hastalıklar, sistemik hastalıklar, stres, ergenlik, yaşlılık, Diyabet, Lösemi, sigara ve madde bağımlılığı, HIV enfeksiyonu ve sürekli kullanılan bazı ilaçların yan etkileri yer alır.